Stanovený prostor LKCM do LK8000

Moderátoři: Roman, Dandys

Odpovědět
Uživatelský avatar
Martin Jaroš
Příspěvky: 48
Registrován: stř bře 25, 2009 10:23 pm

Stanovený prostor LKCM do LK8000

Příspěvek od Martin Jaroš » stř črc 24, 2013 1:30 pm

Pozor! Nepoužívejte tento kód - čtěte dál! //Dandys

Pokud chcete mit tohle http://goo.gl/6QRnE nakreslene v XCSoar nebo LK8000, otevrete si soubor s prostory (CZ2012ALL.txt) a pridejte tam

Kód: Vybrat vše

AC D
AN Stanoveny prostor LKCM
AH 4000ft AGL
AL 1000ft AGL
DP 49:21:24 N 016:27:25 E
DP 49:18:35 N 016:41:21 E
DP 49:13:18 N 016:33:16 E
V X=49:09:00 N 016:41:33 E *BNO
V D=+
DB 49:19:14 N 016:23:53 E, 49:21:24 N 016:27:25 E

Uživatelský avatar
Ados
Příspěvky: 490
Registrován: úte led 20, 2009 12:39 am
Bydliště: Brno

Stanovený prostor LKCM do LK8000

Příspěvek od Ados » stř črc 24, 2013 2:08 pm

Tak vidím, že na tomhle pracovali minimálně 3 lidi zaráz :lol:

Vráťa totiž zanedlouho umístí na web soubor prostorů, který obsahuje i ten náš stanovený. Takže komu se to nechce dávat do PDAčka ručně, stačí když si to pak stáhne. Mělo by to být i pro XCSoar, SeeYou i LK8000.
Never was so much owed by so many to so few. - Winston Churchill
Obrázek

Uživatelský avatar
Dandys
Site Admin
Příspěvky: 389
Registrován: úte dub 19, 2005 12:25 am
Bydliště: Brno - Líšeň (LKCM, LKTB)
Kontaktovat uživatele:

Stanovený prostor LKCM do LK8000

Příspěvek od Dandys » čtv črc 25, 2013 12:29 am

Soubor je vytvořený a najdete ho v hlavní aktualitě na akmedlanky.cz - můžete začít stahovat (pravým - uložit jako..., jinak se vám otevře jako text, ale to už asi víte).
Přidal jsem ho tam jako alternativu k oficiálním prostorům, aby si mohl každý vybrat zda chce s nebo bez. :kytka:

Ještě dodám, že kód prostoru, který sem dal Martin Jaroš se liší od souřadnic, které mi poslal Adam, konkrétně Martinův prostor zasahuje až za Adamov (pravý dolní roh), ale podle Adama má končit před Adamovem (ostatní rohy sedí u obou). Takže v mnou vytvořeném souboru jsou souřadnice Adamovy, které předpokládám, že jsou ty správné.
Navíc má Martin nastavenou horní výšku na AGL, ale Adam ji udává jako AMSL, takže opět použita verze Adama.

Dále má Martin stanovený prostor označený jako prostor třídy D, takže má tím pádem stejnou barvu jako TMA a tudíž s ním splývá. Pro větší přehlednost jsem proto zvolil natavení na neznámý prostor (alespoň se cizí piloti nebudou divit, co je to za změnu v brněnském TMA), který má světle modrou barvu (barvu si samozřejmě můžete upravit v nastavení LK8000, když by vám defaultní nevyhovovala), takže je jasně vidět, co je náš stanovený prostor a co TMA.

Tož si to užijte a ať nám to v tym prostoru léce! :plane:
Není umění být dobrým pilotem, ale být starým pilotem! Obrázek

Uživatelský avatar
Ados
Příspěvky: 490
Registrován: úte led 20, 2009 12:39 am
Bydliště: Brno

Stanovený prostor LKCM do LK8000

Příspěvek od Ados » čtv črc 25, 2013 7:00 am

Jenom uvedu na pravou míru, proč je to tak s tím Adamovem. Dle koordinační dohody je to tak jako tady: http://goo.gl/6QRnE Čili tak, že severní hranice našeho prostoru nekopíruje hranici TMA. Nikdo ale neočekává, že bychom měli žádat průlet TMA v případě této úzké nudle, tak jsem Vráťovi poslal souřadnice, kde je ten roh u Adamova protažen o kousek dál až k hranici TMA, aby to někoho nemátlo. Dále pak ta horní hranice 4000ft AMSL je taky podle koord. dohody, ale platí to, kolik nám Tuřany zrovna dovolí.
Never was so much owed by so many to so few. - Winston Churchill
Obrázek

Uživatelský avatar
jozefhartinger
Příspěvky: 152
Registrován: sob úno 13, 2010 8:20 pm

Stanovený prostor LKCM do LK8000

Příspěvek od jozefhartinger » čtv črc 25, 2013 7:26 am

A je to vzdusny priestor triedy E.

Uživatelský avatar
Ados
Příspěvky: 490
Registrován: úte led 20, 2009 12:39 am
Bydliště: Brno

Stanovený prostor LKCM do LK8000

Příspěvek od Ados » čtv črc 25, 2013 12:26 pm

Bohužel to tak není. I když nám to delegujou, třída se nemění, lítáme pořád v Déčku, akorát informační a pohotovostní službu má v této části TMA na krku AFIS LKCM místo Tuřan.

Důležité :!:
Chvilku po zveřejnění byla v souboru chybička. V souřadnicích zeměpisné délky jihozápadního rohu chyběla za číslem 16 dvojtečka, takže ho to hodilo na zeměpisnou délku 16:00:00E. Jen aby se někdo neleknul, že máme prostor až k Bíteši. Na webu už je to opravený, tak jestli jste to někdo stahoval dneska ráno, tak si to radši stáhněte znova. V LK8000 to prej fungovalo i tak, ale v XCSoaru to bylo chybně.
Never was so much owed by so many to so few. - Winston Churchill
Obrázek

Uživatelský avatar
Dandys
Site Admin
Příspěvky: 389
Registrován: úte dub 19, 2005 12:25 am
Bydliště: Brno - Líšeň (LKCM, LKTB)
Kontaktovat uživatele:

Stanovený prostor LKCM do LK8000

Příspěvek od Dandys » čtv črc 25, 2013 12:59 pm

Ohledně Adamova, byl rozdíl jiný. Tu nudli mezi naším SP a TMA tam nemají jak Martin, tak Adam, tzn. obě verze kopírují severně TMA. Martinova verze však měla východní hranici až za Adamovem a Adamova ji má před Adamovem, viz. screeny:
Martin
Obrázek
Adam
Obrázek

Ohledně třídy prostoru, bych to opravdu nechal na neznámý prostor. My víme o co jde a ostatní Nemedlánečtí by z toho mohli mít zmatek, navíc, když tam ten prostor není pořád. Takhle zjistí, že je tam neznámý prostor a po kliknutí si přečtou, že je to SP LKCM a ... budou vědět zase prdlajs ... :bleble:

Za chybějící dvojtečku se omlouvám a děkuji Adamovi za odladění.
Není umění být dobrým pilotem, ale být starým pilotem! Obrázek

Uživatelský avatar
Ados
Příspěvky: 490
Registrován: úte led 20, 2009 12:39 am
Bydliště: Brno

Stanovený prostor LKCM do LK8000

Příspěvek od Ados » čtv črc 25, 2013 1:13 pm

Ono totiž v dohodě je napsáno jenom Adamov. Na tvých screenech to není moc poznat, ale třeba na ortofotu vidíš, jak je ten Adamov protáhlej, a teď kde je ten náš roh, že? Ty hranice prostoru by se v budoucnu měli kosmeticky upravovat - například aby ta severní hranice opravdu kopírovala hranici TMA i podle dohody apod, takže kdyžtak vyjde update. Jinak se tu snažíme pracovat přesně s nepřesnými daty.
Never was so much owed by so many to so few. - Winston Churchill
Obrázek

Uživatelský avatar
jalda
Příspěvky: 99
Registrován: úte lis 08, 2005 12:08 pm
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanovený prostor LKCM do LK8000

Příspěvek od jalda » čtv črc 25, 2013 1:42 pm

No, kdyz je tam receno Adamov, tak bych pouzil Martinovu verzi, ta je vetsi:-)
Ale libi se mi ten "neznamy prostor". Samozrejme pocitame s tim, ze horni okraj se shoduje s TMA.

Predpokladam, ze se budou delat nejake upravy aby se to upresnilo a pri te prilezitosti by stalo za to,
zvazit jestli by nam to nerozsirili
1. o Medlanecke kopce "oficialne", na skoleni rikal, ze vi, ze pristavame pres CTR,
ale ze to je vpohode, ze budeme za chvili pryc...
2. o prehradu, nebo aspon k ni a ten pas mezi prehradou a Rozdrojovicemi (ani ty tam ted nejsou cele)
Prediction is very difficult, especially about the future

Uživatelský avatar
Ados
Příspěvky: 490
Registrován: úte led 20, 2009 12:39 am
Bydliště: Brno

Re: Stanovený prostor LKCM do LK8000

Příspěvek od Ados » čtv črc 25, 2013 9:59 pm

Jedničku máš už částečně vyplněnou. Náš prostor má roh na kostele v Komíně, kterej už je normálně v CTRku, takže to pak posunulo hranici trošku na ty kopce. A rozšíření na přehradu moc nevidím. Zrovna dnes mi Jarda V. říkal je to už teď dost na hraně. Když lítá Náměšť, třeba jako v těchto dnech, tak mezi jejich TMA a naším SP je např na vektorování na dráhu 10 dost málo místa. Když budou dobrý kumuly nad přehradou, nic ti nebrání si zažádat, a když tam bude volno, tak tě pustí, ale na celej den to delegovat nemožno. Buďme rádi, že máme toto Jaldo. Žádnej jinej aeroklub toto nemá.
Never was so much owed by so many to so few. - Winston Churchill
Obrázek

Uživatelský avatar
Helča
Příspěvky: 364
Registrován: ned úno 14, 2010 8:53 pm

Re: Stanovený prostor LKCM do LK8000

Příspěvek od Helča » pát črc 26, 2013 9:59 pm

Žádnej jinej aeroklub toto nemá? Především skoro žádnej jinej aeroklub nemusí "bojovat" jen o to, aby mohli na odlety výš než 300 AGL :wink:
...ale je pravda, že dost často povolí v podstatě vsechno, o co požádáme, i ten vstup do části CTR, což je něco, co jsem vzdycky brala dost "posvátně" :wink:
And let's get one thing straight. There's a big difference between a pilot and an aviator. One is a technician; the other is an artist in love with flight.
— E. B. Jeppesen

Uživatelský avatar
Martin Jaroš
Příspěvky: 48
Registrován: stř bře 25, 2009 10:23 pm

Re: Stanovený prostor LKCM do LK8000

Příspěvek od Martin Jaroš » sob črc 27, 2013 9:25 pm

Protáhnutí k hranici TMA nejen Adamov ale i Železné - Vohančice (mám jako oblouk, ne čáru) je čistě z praktických důvodu, v XCSoar to výrazně zlepší přehlednost, vznikaly mi jinak divné grafické artefakty při různém měřítku

AD: Adamov - moje verze ho bere východním okrajem, ta Adamova západním. Otázka zní, co je správně ?

Uživatelský avatar
Ados
Příspěvky: 490
Registrován: úte led 20, 2009 12:39 am
Bydliště: Brno

Re: Stanovený prostor LKCM do LK8000

Příspěvek od Ados » ned črc 28, 2013 9:35 am

Dá se říct, že obojí. Podle mě jsou ty hranice určený jen vizuálníma bodama, aby se nám líp hledali jakožto VFR letům. Kdyby byli určený jen souřadnicema, tak bez gpsky by to bylo těžší. Myslím, že by ale bylo vhodný současnej stav doplnit i koordinátama, ať je, v dnešní moderní době PDAček, jasno. Uvidíme co dá budoucí vývoj.
Never was so much owed by so many to so few. - Winston Churchill
Obrázek

Odpovědět